Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autor má v celkovém vyznění článku - novořeč je nástrojem, jak zatemnit realitu - pravdu. Pravdu má i v charakteristice některých jevů (neziskovky,...).

V ekonomických pojmech (daně kontra poplatky) má zmatek. Nikde není psáno, proč by pojištění nemohlo být povinné, když hlavním rysem jakéhokoli pojištění je nahromadění finančních prostředků pro zapravení náhodných událostí (nemoc kryje zdravotní pojištění, nehoda je kryta povinným ručením, ztráta živitele sociálním pojištěním, ...), kdežto televizní poplatek tento rys nemá, je tedy skutečně daní, v čemž má autor pravdu.

Autor je zcela mimo v některých tvrzeních, které pokládám za úlitbu jakési dnes žádané "pravicovosti". Marx společenské třídy nevymyslel, ony reálně existovaly a existují. Totéž platí o "třídních zájmech", kdežto pojem "třídní nenávist" je výtvorem dnešních ideologů, nikoli Marxe. Jeho hlavní omyl spatřuji nikoli v používání pojmů, které se autorovi nelíbí, ale v tom, že společenské dění redukoval jen na zápas tříd, což ani v jeho době nebyl jediný prvek společenského pohybu, který určoval vývoj.

Domnívám se, že autor by měl k používání pojmů přistupovat racionálněji, bez dnešního povrchního ideologického nátěru, který také patří do "novořeči" zatemňující skutečnou podstatu věcí.

0 0
možnosti
Foto

Marx nic neredukoval, pouze dovozoval, že konflikty individuálních vůlí ve svém výsledku vyúsťují v soupeření tříd o podíl na společenském produktu.

0 0
možnosti

Setkáváme se s tím denně. V současné době letí už skoro 2 měsíce mediální smršť o nějaké hudební skupině Mandrage. A zpěvák prý " prochází těžkým obdobím " / zpěvák je narkoman v předposledním stádiu / .. Dítě je osobnost... / dítě je nevychovaný spratek. . výrazy, které odmítají přijmout strohou skutečnost.

." musíme integrovat"... / třeba i derivovat / ... Work shop... video mapping, uhlíková stopa.. - to jsou výrazy, které budou potřebovat velkou finanční částku.

3 0
možnosti
Foto

Mýlíte se ve všech bodech obžaloby, za daň mohou být označeny toliko poplatky, kde není přesně definován účel jejich použití. Klimatičtí migranti, tak to tak snad jasný termín, že není třeba nad ním dál bádat. Uhlíková stopa rovněž atd.

0 3
možnosti
Foto

Ano, ostatně soudím, že televizní koncesionářské poplatky musí být zrušeny.

3 0
možnosti
Foto

Každým článkem vaší politické neziskovky (Trikolora zatím nic jiného není) jen dokazujete, že jste soft SPD. ;-D

1 2
možnosti
Foto

Trikolora / netrikolora... napsané je to dobře R^

0 0
možnosti

R^ naprosto přesně. K oněm pomateným výrazům bych ještě doplnil: vyloučená lokalita, anebo sociálně vyloučená lokalita je lokalita naopak nadstandardně sociálně začleněná, sociálně vyloučení lidé jsou potom lidé, o které se společnost stará zvýšenou měrou. Ghetto je dotované bydlení. Lidé v chudobě jsou pak lidé štědře prokrmovaní z peněz nás ostatních. Škodlivými stereotypy je potom označovaná realita a šířením nenávisti je její zveřejnění. Naopak svoboda slova a právo na názor je často vydáváno za možnost hlásat lži.

8 0
možnosti
Foto

No nevím, jestli Amíci prodělali poslední kalhoty, když začali používat termínu Afroameričan.

1 0
možnosti

Do výčtu základních kamenů ňúspíku bych přibalil také evropské hodnoty. Tedy nikoli tu pornoneziskovku bránící Česko a Evropu proti nepřátelským vlivům (zvláštní, že toliko Rusko a Čína mají s námi zlý, ošklivý a nepěkné úmysly). Ale onen nikde explicitně ukotvený kodex správného chování a jednání euročlověka.

Tasí se z pochvy kdykoliv, kdy je třeba "nasekat na zadek" podvratným živlům (tohle je ovšem zase oldspík, ale naštěstí stále srozumitelný). Byl tak uveden v život takový neidentifikovatelný, sám sebe prosazující hodnotový systém, mající pomocí manipulativní rétoriky usnadnit nerušené vykonávání moci a potírání vlastních názorů nebo osobní svobody (formou kolektivní či individuální autocenzury).

6 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1792x
Vyučil jsem se v minulém století inženýrem na FJFI ČVUT. Pracuji jako zaměstnanec a trochu dělám do politiky. Politicky jsem orientován směrem k osobní svobodě každého člověka. Nejlépe vystihuje moje názory knížka Podivuhodná dobrodružství Jonatana Gullibla od Kena Schoollanda. Skvělé knížky jsou i Válka s Mloky od Karla Čapka a Egypťan Sinuhet od Mika Waltariho.

Jsem členem hnutí  Trikolóra.

 

Seznam rubrik