Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Unijní dotace nejsou žádné dobro.

Mluví se o tom, jestli  jsou dotace z Unie dobro nebo zlo. Samozřejmě, nenapíšu nic nového, ale opakování je matka moudrosti.  Zde jsou některé negativa dotací přicházejících z Unie do ČR.
  1. Unijní peníze se netvoří v Bruselu. ČR musí denně poslat do EU přes  100 milionů korun.( Přesně 122 milionů v roce 2016)    Platíme všichni, platí bezdomovec, když si koupí krabici vína, platí každý důchodce když si koupí rohlík. K tomu pak musí něco přihodit například zaměstnanec z Belgie nebo důchodce z Německa.    ČR prý dostává z EU dotace. Toto tvrzení není úplně pravdivé. Je to polopravda, a ta je někdy horší než čistá lež. Peníze totiž nedostává ČR do rozpočtu, peníze z Unie dostávají některé konkrétní subjekty. Dostává je například někdo, kdo staví cyklostezky. Někdo, kdo si nechá proškolit zaměstnance. Někdo, kdo je miliardář a chce si udělat radost například něčím jako je ptačí hnízdo. Někdo, kdo dostane příspěvek na stroj do své firmy nebo někdo, kdo umí správně vyplnit formuláře a zajistit cestu jiným subjektům k unijním penězům.  Většina občanů však žádné dotace z Unie nedostává! Pokud použiju silnici nebo cyklostezku opravenou za dotace, tak v reálu jedu po předražené silnici. Bez dotací by to bylo jednodušší a levnější.
  2. Do Bruselu jde i  většina peněz, které se u nás vyberou jako clo ze zemí mimo Unii.  Jde o nemalou částku tvořící cca 10 % rozpočtu Unie. 
  3. Za dotace si  však ani vybrané subjekty  nemůžou  koupit co potřebují!  Slovy ekonoma, nemůžou alokovat prostředky tím nejlepším možným způsobem. Kam můžou jít unijní peníze je dané operačními programy, které musí být v souladu s požadavky Unie. Toto je vážný problém. Toto byl důvod, proč hospodářství v dobách socialismu nedokázalo zajistit toaletní papír.  Toto je důvod, proč Venezuela krachuje navzdory obrovským zásobám ropy.     Alokace zdrojů zní vědecky, ale je to prosté. Úředník z Bruselu neví, že potřebujete opravit střechu, ale přispěje Vám například na ekologické topení. Vy si tak koupíte předražený certifikovaný kotel s příspěvkem unie. Bude Vám na něj ale kapat děravou střechou voda.
  4. Zdá se, že problémem je špatně alokovaných přes 120 milionů Kč denně. Je to ale ještě mnohem horší!  Každé financování z unie vyžaduje kofinancování. Takže z těch více než 120 milionů korun denně špatně alokovaných může být najednou i dvojnásobek. Skoro čtvrt miliardy korun denně špatně alokovaných. Denně!
  5. S bodem 3 úzce souvisí plýtvání lidskými zdroji. Dotazníky a vybavováním dotací se zabývají úředníci státu i soukromé firmy. Získat dotaci je heslem doby. Tito lidé nedělají žádnou skutečnou, užitečnou práci. A tito lidé chybějí ve firmách, které pak musí dovážet lidi ze zahraničí.
  6. A bude hůř! Dnes je ČR  čistým příjemcem dotací!  Demagogicky se dá tvrdit, že se dotace „vyplácejí“. Jenomže i tato zdánlivá výhoda za pár let skončí a ČR se staneme čistým plátcem.     
  7. V posledních letech a měsících se taky ukazuje skutečná povaha unijních dotací. Dotace jsou používané k nátlaku a vydírání neposlušných zemí. Nechcete ilegální migranty, nedostanete dotace a podobně.  

 

       Jsou zde  i další problémy jako hrozba vracení dotací. Na neposlušný subjekt  přijde najednou po letech důkladná kontrola. Teď například Unie najednou kontroluje dotace na Čapí hnízdo.  Nebo nám budou dotace důsledně předhazovány při případném vystoupení z Unie.

      Pokud se nám zdá, že těch 120 milionů denně není moc, přepočítejme to na občana.  Vychází nám, že čtyřčlenná rodina  musí poslat do Bruselu ročně více než 17 000 Kč!

      A navíc jsou „zlé“ jazyky, které tvrdí, že ČR byla ve výsledku vždy v pozici čistého plátce.    Například Petr Mach již v roce 2012 tvrdil, že nás Unie stojí asi 200 miliard ročně!

Autor: František Petrík | pátek 28.12.2018 17:30 | karma článku: 33,74 | přečteno: 1304x
  • Další články autora

František Petrík

Potravinová soběstačnost.

Ďábel se skrývá v detailu! Autoři návrhu to vědí, a proto se od detailu jasně distancují. A zde jsou otázky, které budou úředníci v prováděcím předpisu řešit. Prováděcí předpis by se stal paskvilem čítajícím stovky stran.

23.6.2020 v 7:24 | Karma: 19,12 | Přečteno: 364x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

František Petrík

Newspeak a zmatení pojmů.

Pokud chceme vyřešit nějaký problém, musíme ho umět správně pojmenovat. Některé dnešní pojmy, naopak zakrývají původní smysl slov. Matou posluchače a znemožňují tak reálný popis skutečnosti.

3.2.2020 v 7:27 | Karma: 23,16 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika

František Petrík

Projev na ustanovujícím sněmu Trikolóry

Vážené dámy, vážení pánové, přátelé, jak říká klasik: Kdo když ne my? Kdo, když ne teď? Náš stát se řítí stále rychleji pryč od normálního světa!

30.9.2019 v 20:34 | Karma: 25,20 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

František Petrík

Kolik zemí doteď vystoupilo z EU?

Velká Británie nebude první zemí, která z Unie vystoupila ! Nebude dokonce ani v první trojici zemí, které z Unie vystoupily! Celkově bude na pátém místě! I podle pravidel Lisabonské smlouvy bude teprve druhá!

9.9.2019 v 7:17 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

František Petrík

Mění se klima planety? A dokáže lidstvo změnit klima?

Klima planety se vždy měnilo a měnit se bude. Pokud se totiž neustále měnilo poslední miliony let, je krajně nepravděpodobné, že by se teď klima najednou měnit přestalo.

28.8.2019 v 7:11 | Karma: 39,97 | Přečteno: 5092x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1792x
Vyučil jsem se v minulém století inženýrem na FJFI ČVUT. Pracuji jako zaměstnanec a trochu dělám do politiky. Politicky jsem orientován směrem k osobní svobodě každého člověka. Nejlépe vystihuje moje názory knížka Podivuhodná dobrodružství Jonatana Gullibla od Kena Schoollanda. Skvělé knížky jsou i Válka s Mloky od Karla Čapka a Egypťan Sinuhet od Mika Waltariho.

Jsem členem hnutí  Trikolóra.

 

Seznam rubrik