Mění se klima planety? A dokáže lidstvo změnit klima?

28. 08. 2019 7:11:08
Klima planety se vždy měnilo a měnit se bude. Pokud se totiž neustále měnilo poslední miliony let, je krajně nepravděpodobné, že by se teď klima najednou měnit přestalo.

Začnu náhodně nalezeným grafem, který ukazuje změny za posledních 1,6 milionu let. Můžete si však vygooglit svůj vlastní, bude vypadat podobně.

Z grafu jsou patrné dvě skutečnosti.

Tou první a zcela zřejmou je nejméně 20 velice rychlých a velkých změn. Rozptyl průměrných teplot za sledované období je 17 stupňů Celsia. Pokud si představím, že by průměrná teplota klesla například o 10 stupňů, byl by to pro lidstvo opravdový problém. A to se skutečně stalo celkem nedávno, před 400 000 lety. Pokud se podíváme na rychlosti změn, některé byly opravdu velice rychlé. Osa x je logaritmická, takže odečítejte rychlost změn s tímto vědomím.

Druhou skutečností viditelnou z grafu je, že teplá období se víceméně kryjí s pozitivním vývojem lidstva. Komentář v původním článku k této skutečnosti je dost zajímavý. Vypadá to tak, že pokud se o pár stupňů oteplí, pro lidstvo to bude spíše pozitivní změna.

Google Vám grafů s vývojem teplot v minulosti ukáže spoustu. A všechny ukazují hlavně změny, neustálé změny teplot. Změna je základním atributem vývoje teplot.

Pokud tedy někdo tvrdí, že se klima mění, má pravdu. Klima se vždy se měnilo, mění a měnit se bude. Pokud však někdo s jistotou tvrdí, že se bude příští rok oteplovat, tak je to podezřelé. Graf ukazuje, že příroda umí teplotu zvedat i snižovat. A pokles teplot se může kdykoli otočit v rychlý nárůst a nárůst se může obrátit rychle obrátit v pokles.

Objektivně řečeno, asi se bude spíše oteplovat, protože žijeme v chladném období planety. Dnešní Země je totiž z dlouhodobého hlediska ve velmi chladném období a je zamrzlá na pólech. Po většinu doby své existence ale Země zmrzlá rozhodně nebyla.

Graf dále ukazuje, že příroda umí běžně změnit teplotu nahoru dolů o pět stupňů, a někdy i o 10 stupňů! Přitom Úmluva z Paříže stanovuje povinnost udržet nárůst průměrné globální teploty „výrazně pod hranicí 2 °C“. Síly přírody jsou však nesrovnatelně větší. Heslo „poručíme větru dešti“ je prostě stále nereálné!

Argumentem k ostražitosti vůči hlasatelům strachu jsou aféry, které alarmisty doprovázejí. Snad nejznámějším podvodem je interpretace hokejkového grafu. Časopis Nature v roce 1998 publikoval proslulou studii Michaela E. Manna. Mann se v tomto článku podvodně snažil prokázat, že dochází k dramatického nárůstu teploty právě jen v posledních desetiletích. Tento nárůst znázorňoval graf ve tvaru čepele zmíněné hokejky. Tento podvod byl ale odhalen. Druhou známou aférou je skandál, který dostal přízvisko CLIMATEGATE. Zveřejněná komunikace ukazuje, že alarmistickým „vědcům“ nejde o pravdu. Chtějí prokázat své názory! Jde jenom o názory, nejsou to vědecké teorie!

A dále jsou zde neúspěšné předpovědi ekoalarmistů! Al Gore v roce 2008 předpověděl, že do 5 lety nebude na severním pólu led. Dodnes, v roce 2019, se jeho předpověď nesplnila!

Hysterie se však i nadále stupňuje. Do 12 let prý, pokud se lidstvo nevzpamatuje, přijde globální katastrofa. Ode dnes je to vlastně již jenom 11 let, článek hlásající konec světa je z října 2018! V 21. století bych nečekal názory, které tady byly koncem prvního tisíciletí. Dnes jsme snad v době racionálního uvažování.

Nenechme sebou manipulovat strašením o topících se ledních medvědech, mizejících ledovcích ani přicházejícím koncem světa. Posuzujme racionálně předkládané argumenty. Argumenty, zjevně neodpovídající pozorované realitě, neberme v úvahu!

Braňme normální svět.

Autor: František Petrík | středa 28.8.2019 7:11 | karma článku: 39.95 | přečteno: 5092x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.44 | Přečteno: 1017 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 844 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1732

Vyučil jsem se v minulém století inženýrem na FJFI ČVUT. Pracuji jako zaměstnanec a trochu dělám do politiky. Politicky jsem orientován směrem k osobní svobodě každého člověka. Nejlépe vystihuje moje názory knížka Podivuhodná dobrodružství Jonatana Gullibla od Kena Schoollanda. Skvělé knížky jsou i Válka s Mloky od Karla Čapka a Egypťan Sinuhet od Mika Waltariho.

Jsem členem hnutí  Trikolóra.

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...